Ostoskorin sisältö0  tuotetta - Yhteensä 0.00 €

Blogi

Voimisteluvanteen kuntokartoitus

Tiistai 12.7.2016 klo 13:30 - Emo-Anne


Ennen uuden kauden alkua on hyvä tehdä tarkistuskierros treenikaapissa - tarkastaa välineet, varusteet ja vaatetus kuntoon uutta kautta varten. Kun kaappia käy läpi, voi tehdä oman pinonsa pieneksi jääneille ja omaan harrastukseen kuulumattomille tarvikkeille (ja järjestää ne vaikkapa puodin syyskirppikselle myyntiin) ja säästää ne välineet ja vaatetukset, jotka tuovat iloa, ovat hyväkuntoisia ja sopivan kokoisia. Näin kaappi pysyy hyvässä kuosissa ja on helppo nähdä kerralla mitä tarvitaan, mikäli uudelle kaudelle on hankintoja tehtäväksi. Samalla voit mahdollisesti auttaa uusia harrastajia lajin pariin siirtymisessä.

Voimisteluvälineistä helpoiten ajan kulun ja tiukan käytön jäljet näkyvät vanteissa. Voimisteluvanteet muokkaantuvat käytössä, teippaus kuluu ja rispaantuu, painovoima painaa vannetta kehnossa säilytyksessä lituskammaksi ja vuosien käyttö vaikuttaa vanteen joustavuuteen ja pyöreyteen. Ennen uuden kauden alkua on siksi hyvä tehdä vanteellekin kuntokartoitus ja tarvittaessa tuunata, parantaa tai uusia vanne syksyn treenejä varten.

Puodin YouTube-kanavalta löydät videon vanteen syyskatsastuksesta - Emo-Annen ohjeilla saat selville vanteen kunnon, olet sitten aloittamassa omalla vanteella uutta kautta, tai hankkinut käytetyn vanteen harrastustasi varten. Klikkaa TÄSTÄ videoon!

Kuntokartoituksessa tärkeää on huomioida vanteen koon sopivuus, välineen joustavuus ja pyöreys sekä viimeisenä pintateippauksen kunto.

Vanteen tulisi ylttää käyttäjäänsä lantiolle, suoliluun kärkeen saakka. Ihan pienille kavereille 60-70-senttinen vanne on hienoisen kasvunvaran kanssa sopiva, 80-senttinen vanne menee suurimmalle osalle kasvavaa väkeä ja 90-senttinen aikuisen kokoon ylttäneelle. Rytmisen voimistelun puolella yksilövoimistelijan jalkojen pituus on määrittävin tekijä vanteen koon valitsemisessa, mutta joukkuevoimistelun puolella koko joukkueella on syytä olla identtisen kokoiset vanteet ryhmässä harjoittelun helpottamiseksi. Joukkuevoikan puolella sopiva vannekoko kannattaa tarkistaa valmentajalta. Suurin osa joukkueista päätyy 80-senttiseen vanteeseen, mutta poikkeuksiakin toki on.

Vannetta on syytä säilyttää niin, ettei painovoima pääse sitä painamaan soikioksi. Ihanteellista olisi säilyttää vannetta joko vaakatasossa tai seinällä roikkumassa vaikkapa naulakosta. 
Kuntokartoituksessa tarkista vanteen pyöreys. Jos vannetta on lyhennetty juuri, tai jos vannetta on säilytetty pystyasennossa lattialla, on mahdollista, että vanne ei ole aivan pyöreä. Voit yrittää muokata vannetta kastelemalla sen kuuman veden alla, jolloin vanteen muovi lämpiää ja tulee helpommin muokattavaksi - ja käsin painelemalla yrittää saada vanteesta jälleen pyöreän. Pyöreyttä tarvitaan vanteessa tasaisen liikkeen aikaansaamiseksi, joten on ensiarvoisen tärkeää, että vanne pääsee pyörimään vapaasti ja on muodoltaan täysin pyöreä.
On hyvä samalla tarkistaa myös, että vanne joustaa joka kohdastaan tasaisesti.

Viimeiseksi kuntokartoitetaan ja katsastetaan vanteen pinta teippauksen rispaantumisen ja vanteen muovipinnan painaumien ja halkeamien varalta. Vanteen pinnan tulisi olla tasainen kättä vasten. Kaikki rypyt teippauksessa, purkautunut ja rispaantunut teippi sekä muovipinnan vauriot osuvat ikävästi käteen treenatessa. Pura tarvittaessa teippaus ja tee uusi - usein tuore teippikerros peittää alleen myös pienet kosmeettiset virheet joita vanteeseen on saattanut iskujen ja käytön myötä tulla. Jos näyttää sille, että vanteen muovi on vaurioitunut käytössä, haljennut tai urautunut, on syytä harkita uuden vanteen hankkimista. Erityisesti, jos vanne samalla on myös jollain lailla kiero tai ei ihan ympyrän muotoinen.

Jos vanteen koko on käyttäjälleen sopiva, kunto hyvä, ulkonäkö pyöreä ja tasainen ja teippaus kunnossa, on vanne valmis käyttöön. Emo-Annen oma vanne kaipaa uutta teippausta, joten ennen syystreenien alkamista on syytä siis purkaa vanha teippaus pois ja korvata se jollain ihanalla ja inspiroivalla uudella.

Puodissa pääseekin syksyn mittaan opiskelemaan vanteen teippausta vanneteippauskurssien merkeissä, mutta pikaopastusta teippauksen saloihin saa toki vannetta hankkiessaan tarvittaessa, ja Tanssiinassa myös teipataan ja suunnitelllaan vanteita käyttäjilleen valmiiksi.

Ihania loppukesän päiviä treenivarustekaapin uumeniin!


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini